Logo

Yatırımda Dikkat Edilmesi Gerekenler.

Arsa, Tarla vb. Arazi Yatırımı

ve bu yatırımda nelere dikkat edilmesi gerekir. ?

İşte cevaplanacak bazı sorular : 

Arsa , arazi , tarla yatırımı kazandırır mı ?

Arsası olanların çok kazandığı doğru mu ?

Param var eve mi arsaya mı tarlaya mı yatırım yapmalıyım ? 

 

Önemli Bilgi : Eğer çok çok iyi bir tüyo almadıysanız ( genelde bu tüyolar asılsız çıkar ) hemen karar vermeyin çünkü arsa / arazi yatırımları kumar oynamak gibidir. Bazı arkadaşlar gayrimenkul kaybettirmez diyecektir fakat yatırımınızın zamanla artmaması ( fiyatın sabit kalması ) da aslında bir kayıptır. 

Yatırımcı ve emlak danışmanı arkadaşlarla görüştüğümde söylediğim ilk şey bir konuda uzman olmalarıdır. Yatırımcı arkadaşlar da aynı şekilde bir konuda yatırım yapmayı tercih etmelidir. Çünkü konut / iş yeri yatırımı ile arsa / arazi yatırımı birbirinden çok farklı konulardır. Neyse çok uzatmadan maddelere giriş yapalım.

1. Sayısal değerler yerini hayallere bırakabilir

Saysal deerler yerini hayallere brakabilir

Arsa , arazinin değerini kim belirler ? Sahibi mi ? Nasıl ve neye göre belirlemiş acaba ? Evet en büyük sıkıntı maalesef burda.. Konut / İş yerinde durum böyle değildir , fiyatlar iyi kötü belirlidir. Alacağınız kira , evin içinde kullanılan malzeme kalitesi , sosyal imkanlar vb kriterler fiyatı belirlemede size yardımcı olurken arsa/arazi de bunların hiçbiri size yardımcı olamayacaktır ! Devreye yakında yapılacak projelerin hayalleri girer.

2. Sakin olun.

Sakin olun

Yatırım aceleyle , aman kaçtıyla yapılmaz. Hele ki arsa / arazi yatırımı için 10 kere düşünmeniz gerekir. İnternetten araştırma yapın , etrafındaki arsa / arazi sahipleriyle görüşün. Aldıktan sonra yapacağınız görüşmeler sizi hayal kırıklığına uğratabilir.

3. Kiminle çalışıyorsunuz.

Kiminle alyorsunuz

Sahibiyle mi emlakçıyla mı ? Emlakçıyla çalışıyorsanız , ona güvenmek zorundasınız. Ama nasıl ? Yukarda bahsettiğimiz gibi emlakçı arkadaşlar da size hayal satmaya çalışacaktır. Hele siz bölgeye yabancıysanız fiyat 1.5 - 2 kat artabilir bile. Bunun için emlakçı değil emlak danışmanı dediğimiz işini severek yapan size gayrimenkul ile ilgili detaylı bilgiler sunan yani size danışmanlık yapan kişilerle çalışın. Mağdur olmamak için kurumsal ve kaliteli firmaları bulun. Eksiksiz verdiğiniz komisyon size yarın yeni yatırım kapıları açacaktır. Eşin dostun lafına bakmak yerine uzmanların verdiği mantıklı bilgiler ışığında ilerleyin.

Bilinenlerin haricinde arsa satış ofisleri gibi seçeneklerde mevcut. Böyle yerlerde size sattıkları arsaların seneye yüzde 20 artacağının garantisini veriyorlar. Eğer seneye söylenilen fiyata satılmazsa firma kendisi satın alıyor. 

4. Yollar , köprüler vs...

Yollar  kprler vs

Genelde arsa ve arazi yatırımı yapan kişiler yapılacak otoyolların , köprülerin , hastanelerin vb büyük projelerin çevresinden yer ararlar. Evet mantık doğru ama nedense bu projeler bir türlü başlamaz , yarım kalır ya da söylendiğinden çok daha uzun sürer. 

‘ Seneye hastanenin inşaatı başlayacak ‘ , ‘ Buradan otoyol geçecek ‘ , ‘ Yan taraf yıkılıp alışveriş merkezi yapılacak ‘..  Bu tarz cümleler , yatırımcı olarak sizin duymak istediğiniz cümleler olup , ister istemez etkisinde kalacağınız hayal pazarlama taktikleridir. Bu gibi projeler hiçbir zaman kısa sürede sonuçlanmaz. Peki ,  kazananlar nasıl kazandı ? Kazananlar herkesden önce yatırım yaptı ! Bir proje haberi herkes tarafından duyulduktan sonra size geliyor ise özelliğini - yatırım yapılabilitesini yitirmiştir. 

5. Kira mı ? Ne kirası.

Kira m  Ne kiras

Evden / İş yerinden aldığınız kirayı arsa/araziden alamayacaksınız.. Kredi kullanarak satın almayı düşünüyorsanız bu fikri bir daha gözden geçirmelisiniz. Kimisi meyve / sebze ile değerlendirmeyi deniyor fakat bu gibi girişimler için en az 1-2 seneyi gözden çıkarmalısınız. İstediğiniz verimi alıp alamayacağınız da ayrı bir konu. 

Bu konulara çok uzağım diyorsanız tarlanızın bulunduğu köyden biriyle anlaşıp , çiftçilik bölümünü ona devredip ürün gelirinin yarısına ortak olma yoluna gidebilirsiniz.

6. Sıkıştım , satayım …

Sktm  sataym

İşte bu hiçte kolay değil. Arsa / araziler satıyorum denildiğinde hemen satılabilecek bir yatırım aracı değildir.

7. Hisseli tapular.

Hisseli tapular

Hisseli tapusu olan arsa ve araziler en son tercihiniz olsun. Bunun yerine tek tapu olup başınızı ağrıtmayacak yerleri tercih edin. Riski azaltın.

8. İmar gelecekmiş.

mar gelecekmi

Tarlanız arsa oldu olacak… Bu konuda çok dikkatli olun. Yan tarla imara açılırken sizinkinin durumu aynı şekilde kalabilir. İmar durumlarını bizzat kendiniz öğrenin. Yapılan imar planlarında neresi ne olacak çizgilerle gösterilmektedir.

9. Şehir nereye gidiyor ?

ehir nereye gidiyor

Eğer bölge hakkında bilginiz varsa evlerin , nüfusun nereye doğru kaydığını öngörebilirsiniz. Fakat bunu yaparken kısa vadeli düşünmeyin. Aradığınız kısa vadeli arsaların büyük yatırımcılar tarafından çoktan kapatıldığını hemen fark edeceksiniz. En az 10-15 sene sonrasına yönelik yatırımlar sizi karlı çıkaracaktır.

10. Balondan uzak durun.Balondan uzak durun

Aynı bölgenin sürekli artması siz aldıktan sonra da artacağı manasına gelmez. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi iyi bir araştırma yapın. Yoksa balon sizin elinizde patlar.

11. Sit Alanları , Hazine Arazileri …

Sit Alanlar  Hazine Arazileri

Sit alanları ve su havzaları gibi yerlerden uzak durun. Zamanında su havzalarına yapılan inşaatlar , satın alan birçok vatandaşımızı mağdur etti. İmar-ifrazlı diye satılan yerlerin hazine arazisi olması da ayrı bir film..

12. Verimli Topraklar.Verimli Topraklar

Verimli topraklardan mümkün olduğunca uzak durun. O topraklar işlenmeyi hak ediyor , inşaatı değil ! Bu gibi yerler yeni yasalar ile daha fazla korunurken , imara açılması gitgide zorlaşıyor. Zaten olması gereken de bu ..

13. İmarsız araziler.

marsz araziler

Tarladan ziyade imara açık olan gayrimenkullere yapılan yatırım daha az risk taşımaktadır. Yapacağınız yatırımda sürekli riski azaltmanın yollarını aramalısınız.

14. Düzenle sat.

Dzenle sat

Bu da piyasada çok kullanılan bir yöntemdir ve fazlasıyla işe yarar. Bakımsız bir tarla alınır , etrafı çevrilir , elektrik-su alınır ,  düzlenir , sebze-meyve ekilir , biraz düzenleme ve içine de bir konteyner koyuldu mu fiyat 2 ya da 3 ile çarpılır.

15. Cesaretin var mı Yatırıma ?

Cesaretin var m Yatrma

Gayrimenkul yatırımı herkese göre değildir. Risk almayı ve cesur olmayı gerektirir. Konu arsa ve arazi olunca bu özellikler daha da öne çıkıyor. Yatırım yapıyorum derken akıl sağlığınızdan olmayın.

Kaynak :    https://www.emlakkoalisyonu.com/listeler/arsa-ve-arazi-yatiriminda-dikkat-edilmesi-15-kural